top of page

İK UZMANLARI ADAYLARLA İŞ GÖRÜŞMESİ YAPARKEN,GÖRÜŞMENİN KALİTESİNİ VE ETKİLİLİĞİNİ NASIL ARTIRABİLİR


İnsan kaynaklarında mülakat süreçlerinde sürdürülebilir büyüme için veriye dayalı iş görüşmesi deneyleri ve denemeleri yapmak ik uzmanlarına avantajlar sağlar. Bu strateji, adaylar hakkında içgörüler üzerine kuruludur. Sırayla deneyler bu içgörüleri sürekli olarak doğrulamak için gereklidir.

Adaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu adaylar neyi gerçekten önemli buluyor.

Verimli bir iş görüşmesi için mülakatlar neden bu kadar önemli?

Çünkü; insan kaynakları yönetiminde adaylar ile yaptığınız her mülakat, her şeye yön vermenize yardımcı olur ve onlar hakkında daha iyi fikir sahibi olursunuz.

İş görüşmesi yaptığınız adaylarınızın mülakatlara katılımını, adayların motivasyonunu insan kaynakları uzmanları ciddi şekilde artırırken, aynı zaman da görüşme içeriğinizin kalitesini ve etkililiğini de artırabilirsiniz.

Örneğin, bir işe alım yapacaksınız, önce biraz araştırma yapın ve ardından hedef kitlenize en iyi şekilde ulaşmak için talebinizi iş görüşmesine nasıl uyarlamanız gerektiğini anlamak için sorular hazırlayın.

Adaylar kim?

Demografileri nedir?

Adayları iş ilanlarında motive eden ve yönlendiren nedir?

Adaylar neyi değerli bulurlar.

Geçmişte hangi işlerde çalışmış olması işinize yarar.

Neye hangi sorulara daha iyi cevap veriyorlar, adayları konuşturmak ve adaylar hakkında bilgi almak için ne gibi gizli sorular sorulmalı?

Adaylar hakkında yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak için bazı alışılmış soru kalıplarından da çıkmak gerekir.

Kendim iş görüşmesi yaparken işe alınacak adaylara bazı değişik sorular sorup görüşme esnasında bazı deneyler yapardım. Alışıldık soru kalıplarından çıkarak adaylarında alışık olmadıkları sorular hazırlardım. Adaylar ile iş görüşmesi yaparken, en sevdiğim gizli sorulardan biri olan ‘’ Şu anda sizi heyecanlandıran şey nedir? ‘’sorusu

Bir anda bazı adayların gözleri parladı ve yoğun bir heyecanla üzerinde çalıştığı bir projeyle veya işiyle ilgili her şeyi tüm detayları ile anlatmaya ve benimle paylaşmaya başlayıp görüşmeye devam ederlerdi. Görüşme esnasında bazı gizli sorularla deneyler yaparak mülakat verimliliğini ölçerdim. Bu deneyler birçok kez başarılı oldu. Çünkü; adaylar bazı sorulara hevesli ve kendiliğinden cevaplar vererek konuşmaya başlıyorlardı. Kendileri ile ilgili daha fazla bilgiyi bana vermeye çalışıyorlardı.

İş mülakatlarında adaylar ile yaratıcı, düşünceli bir şekilde etkileşim kurmayı öğrenebilirsek, onlarla daha akılda kalıcı ve daha derin bir bilgi ile iş görüşmesini sürdürüyor oluruz. Bir iş görüşmesinde bu iletişimi kurabiliyorsanız adayın dikkatini çekmeye başlıyorsunuz ve mülakat süreçlerinde, bazı alışılmadık sorular görüşme sırasında harika sonuçlar almanıza da imkan tanıyor.

Sorular bir araçtır ve bir araç, adaylardan daha fazla bilgi toplanmasını sağlayarak, mevcut görüşmenin iyileştirilmesine adayların iş detayları hakkında bilgi toplanılmasını sağlayarak mevcut görüşmenin iyileştirilmesine detayların öğrenilmesini sağlar ve en önemlisi mülakatlarda zamandan tasarruf etmenize vb. yardımcı olmayı amaçlar. Bu nedenle mülakat planlamasında kesinlikle mevcut soruların dışına çıkarak adaylar hakkında bilgi toplayın aynı zamanda bu şekilde çalışarak adayların işlevlerinden daha fazla şekilde sonuç alınmasını hızlandırabilirsiniz.

Aynı zamanda şirketinizde iş görüşmesi yaparken sahip olduğunuz avantajları insan kaynakları yönetiminde KPI ’lara çevirin.

Bir insan kaynakları uzmanının mevcut performansı mülakat sonuçlarının analizlerine dayalıdır.

Örneğin;

100 kişi işe alınacak, bu adayları oluşturmak için ne kadar trafiğe ihtiyacınız var.

Bu iş görüşmelerinizde ne kadar doğru adayları işe yerleştirdiniz.

Ne kadar süre içerisinde bu ihtiyacı tamamlayabiliyorsunuz. Bu 100 aday ile ilgili ne kadar işe alım süreniz var.

Süreci hızlı bir şekilde tamamlamak için neleri geliştiriyorsunuz.

İşe aldığınız adayların % kaçı doğru aday ve işe devamlılığı mevcut mu yoksa işe alınan adaylar hemen işi bırakıyor mu?100 aday işe aldınız ve bunlardan kaçı işten ayrıldı veya kaçı işine devam ediyor.

Bunlar sizlerin başarı kpı ’larınız olmalı.

Stratejinizi, taktiklerinizi ve uygulamalarınızı doğru ve zamanında ayarlayabilmek için doğru sorulara odaklanın. Verilerinizin ve veri analizinizin düzenli olduğundan da emin olun.

Kpı’ larınıza bakın ve aylık bazda taktik düzeyde sorularınız da ayarlama yapın. Ancak, baktığınız tek şey veriler olmamalıdır. Bu durumu işe aldığınız her adayda şirketinizin değerleri ile birlikte markanızın daha yüksek amacını, misyonunu dahil etmeyi de unutmayın.

İşe alım stratejiniz ve taktiklerinizdeki değişiklerle ilgili her karara bu düşünce ile devam edin. Bu hedeflerinizi anahtar sonuçlara çevirmelisiniz. Hedeflerinize ulaşma yolunda olup olmadığınızı değerlendirmek için kullanabileceğiniz somut, ölçülebilir sonuçlarda üretebilirsiniz.

Bu uygulamaları ve ipuçlarını insan kaynaklarında mülakat verimliliğini, personel seçim talebinizi en iyi şekilde yerine getirme şansını artırmanıza yardımcı olacağını düşündüğüm için yazdım.

Etki yaratmaya çalışan fikirlerle ilgilenmeye yönelik bir yaklaşım geliştirmek için yenilikçi düşünceler ile iş birliği yapmayı denemelisiniz.

Yukarıda belirtildiği gibi iş görüşmelerinde mülakatlara yön verebilir. Yenilikçi olmak ve bazı sorunları çözmek için yeni yollar aramak ve bunu uygulamak size kalmıştır. Bence denemeye değer. Çünkü, bu anlayış ile çalışmak size mülakat becerilerinde çok yardımcı olacaktır.

bottom of page