top of page

ADAYLAR İNSAN KAYNAKLARINI UZMANLARINI NASIL ETKİLER VE İŞ GÖRÜŞMELERİNİ NASIL OLUMLU GEÇİREBİLİRLER



Sizi veya şirketinizi farklı kılan nedir?


Her şirket yetenekli, güvenilir insanlarla çalışmak ister.Hem çalışanların iyi bir işe ihtiyacı vardır.Hem de işverenlerin iyi bir çalışana gereksinimi vardır.


Bir personel adayı, becerilerini ve uzmanlıklarına hitap eden projelerini, çalışmalarını ve iş deneyimlerini insan kaynakları uzmanlarına göstermelidir.


Şirketlerde ve işe alımlarda en iyi ilişkiler uzun vadelidir.Siz ve bir şirket güçlerinizi birleştirmeye karar verdiğinizde, muhtemelen ikiniz de bunun uzun süreceğini umarsınız.Bu süre zarfında birbirinizin süper güçlerini de zayıflıklarınızı da görürsünüz.Her güç bir zayıflık ve her zayıflık bir güç içerir.Her iki taraf içinde bu uyumun fedakarlık içermesi aynı zamanda iyi ve verimli olması gerekir.


Bir şirket veya insan kaynakları uzmanı olarak; ne tür insanlar sizin takımınıza uygundur hangi adaylar takıma uymayabilir?


Bir çalışan adayı, olarak insan kaynakları uzmanları ile iş görüşmesi yaparken seni sen yapan duyguyu karşı tarafın anlamasına yardım etmelisiniz.Değerlerinizi ve yeteneklerinizi özgün bir şekilde özellikle kendiniz hakkında rahatça konuşabilmelisiniz.Bu kural, hem iyi bir iş bulmak için, hem de iyi bir işveren veya çalışan bulmak için de geçerli bir yöntemdir.


Şirketinizde nasıl bir iz bırakmayı umuyorsunuz?


Bunun ötesinde, sizi farklı kılan nedir?


Diğer adaylarda olmayan, hakkınızda tutkulu olduğunuz şey nedir? Diğer adaylardan farklı olduğunuzu insan kaynakları uzmanlarına göstermelisiniz. Geçmiş deneyimleriniz gelecekteki motivasyonlarınızı şekillendirmelidir.


Yapabildiğiniz veya başkalarının yapamayacağı veya yapmadığı şeylerden yararlanın, kendinize yeni kariyer fırsatlarını yaratmalısınız.


Yetkinliklerinizi ve ilgi alanlarınızı işlerinize yansıtmak, neyin benzersiz ve doğru olduğunu belirlemenin yararlı bir yoludur.


İnsan kaynakları uzmanları ile iş görüşmesi yaparken kendinizi olabildiğince çekici kılmak için deneyimlerinizle eş değer bazı önemli özelliklerinizi vurgulayarak bahsetmelisiniz.Bu özelliklerinizi anlatırken de mütevazi olmanız size yarar sağlayacaktır.


İnsan kaynakları uzmanlarına, kim olduğunuza ve neye ihtiyacınız olduğuna dair harika bir şirket eşleşmesi bulmanız gerektiğini anlatmalısınız.


Samimi bir şekilde kendinizden bahsedin, geçmiş iş yaşamınızdan deneyimlerinizi aktarın, dürüst olun ve mütevazı bir şekilde insan kaynakları uzmanı ile iş görüşmesini sürdürün.


Heyecanlanmanıza gerek yok.Genellikle heyecan konusunda insan kaynakları uzmanları her zaman anlayışlıdır.Bazen ufak tatlı heyecanların işi almada olumlu etkisi bile olur. Heyecanınızı motivasyonunuz ile ölçülebilir yapın ve görüşmenize kendinizden emin bir şekilde devam edin.


Bu yazımızda alışılmış iş görüşmesi soru kalıplarından biraz çıkarak ve ayrı bir çalışma olarak, aşağıda sizler için hazırlanmış bazı duygu durum soru örneklerini nasıl cevaplayacağınız, insan kaynakları uzmanlarına kendinizi nasıl açıklayacağınız veya nasıl tanıtacağınızla ilgili bazı sorular hazırladım.

Bu soruların bazılarına kendimce kendi deneyimlerimle cevaplayarak ( ben çalışan adayı olsaydım bu soruya böyle cevap ) verirdim diyerek, sizlere doğru yönlendirmelerle iyi bir iş görüşmesi yapmanızı sağlayacak bilgiler vermek istedim.

Bu sorulara kendimce verdiğim cevaplarda yöneticilik deneyimlerim doğrultusunda yönetici pozisyonunda düşünerek verdim.


Bu soru kalıplarında doğru veya yanlış yoktur. Herkesin insan kaynakları departmanlarıyla iş görüşmesi yaparken adayın kendisi gibi olması gerektiğidir.Çünkü; insan kaynakları uzmanları eğitimli ve bu pozisyonda kendilerini yeniliklerle geliştiren bir departmandır.Bu departmanda çalışan insan kaynakları uzmanları çoğu zaman tecrübelidirler ve adayın kendisi gibi davranmadığında, doğal olmayan davranışlarını çok çabuk anlayacak bilgi, donanıma ve deneyime sahip kişilerden oluşmaktadırlar.


Bu, sorulara tabi ki kendiniz iş yaşamınızdaki deneyimlerinizle cevaplar vermelisiniz. Ben soruları, yine sorularla cevaplayarak size yönlendirmeler yaparak rehberlik etmek istedim. Bazı sorulara da ben kendi deneyimimle ben olsam böyle cevaplardım diyerek yazımıza devam ettim.


İnsan kaynakları uzmanları zengin iç görüleri ortaya çıkarmak için doğru sorularla adayların duygu durumlarını ve özelliklerini tanımaya çalışırlar.


Hadi sorularımıza başlayalım,


Başarı size ne ifade eder?


İşinizde iyi olmak sizin için ne ifade ediyorsa onlardan bahsedebilirsiniz? Başarı anlayışınızı destekleyen değerlerinizi insan kaynakları uzmanına anlatabilirsiniz.


Ekiple nasıl iletişim kurarsınız ?


Başkaları, çalışma arkadaşlarınız ve diğer ekipler sizin iletişim tarzınızı nasıl tanımlar bunları anlatmakla başlayabilirsiniz.

Geçmişte ne hakkında geri bildirim aldınız.Bu geri bildirimleri örnekler vererek söyleyebilirsiniz.

Başkaları sizin yaptığınızı veya söylediğinizi nasıl yorumlamalı?

Neyi ifade etmekte zorlanıyorsun? Ekip arkadaşlarınızla nasıl senkronize olmayı seviyorsunuz.

Bu sorulara iş yaşamınızdaki deneyimleriniz ve yaşantılarınızla insan kaynakları uzmanlarına bu soruların cevaplarını vererek görüşmeyi sürdürebilirsiniz.


Güçlü yanlarınız nelerdir?


Daha önceki işlerde ne yapmayı seviyordun ve hangi işlerde iyisen ve başarılı örneklerini anlat. Başka ekip arkadaşlarına hangi konuda yardımcı oldun bunlardan bahset ve görüşmeye devam et…


Büyüme alanlarınız nelerdir?


Kör noktalarınız nelerdir? Ne üzerine çalışıyorsunuz? Başkaları size hangi konuda yardımcı olabilir? Bunlardan bahsedin, kendinizi bu sorularla açıklayın ve insan kaynakları uzmanının diğer sorusuna geçmesini sakince bekleyin.


Yönettiğiniz insanlardan beklentileriniz nelerdir?


Size rapor veren biri için mükemmel bir iş olarak ne düşünüyorsunuz? Neyi vasat veya kötü bir iş olarak değerlendiriyorsunuz? Diğer yöneticilerden farklı olabilecek beklentilerinizde benzersiz olan düşüncelerinizi detaylıca insan kaynakları uzmanına anlatın?

Ve görüşmeyi sürdürmeye devam edin…


Nasıl geri bildirim verirsiniz ve alırsınız?


Geri bildirim konusundaki düşünceleriniz nedir? Bu düşüncelerinizi akıllıca bir şekilde insan kaynakları uzmanına aktarmalısınız. Başkaları sizden geri bildirim alırken ne bekleyebilir örneklerle anlatmalısınız. Başkalarından nasıl geri bildirim almayı tercih edersiniz bunları insan kaynakları uzmanına sakince anlatın ve görüşmeyi sürdürmeye devam edin…


Başarıyı nasıl görüyorsunuz.


( Ben olsaydım deneyimlerim doğrultusunda bu soruya böyle cevaplardım )

Bir yöneticinin işi, ekibi için sürekli olarak daha iyi ve daha iyi sonuçları hedeflemek olduğunu düşünürüm. Ekibim mutlu değilse veya iyi iş çıkarmıyorsa ben iyi bir iş yapmıyorum demektir. Bir yöneticinin daha iyi sonuçlar için üç ana kaldıracının insan olduğunu düşünüyorum; işe alma, koçluk yapma ve doğru kişiyi doğru rolle eşleştirme olduğunu söyleyebilirim. Bu üç kaldıraçtan en önemlisinin insan olduğuna inanıyorum.

Amaç olarak başarının neye benzediği konusunda süreç içerisinde en iyi nasıl çalışılacağına dair netliklerim vardır.

Başarı sürekli öğrenmek ve daha iyiye gitmektir. Sonuçları her zaman kontrol edemeyiz ve yüksek hedeflersek bazen başarısız oluruz. Ancak, sonuç ne olursa olsun, her zaman çıkarılacak dersler vardır. Bu öğrenmeler hep bende devam eder ve deneyimler hep bizimdir. Her zaman yapabilir ve daha iyi olabilirim.

Benim için başarıya giden yol, sonuç kadar önemlidir. Herkes bazen şanslı olabilir. Ama eğer iyiysek başarımız sürdürülebilir olacaktır çünkü çalışan bizim sürecimizdir.

Dürüstlük olmadan başarının da olamayacağına inanırım.


Ekiple nasıl iletişim kurarsınız?


( Ben olsaydım deneyimlerim doğrultusunda bu soruya böyle cevaplardım )

İşimin çoğu yaratıcılığı beslemek olduğundan, tercihim başkalarının doğru çözüme kendi inançlarıyla ve doğru yönlendirmelerle gelmesidir. Doğru çözümün ne olduğunu düşündüğümü başkalarına atlatmayı, paylaşmayı ve çalışanlara rehberlik etmeyi severim.

Çalışanlarımla, ekiple konuşmalara ve sunumlara katılmayı ve takım arkadaşıma saygı göstermeyi severim. Personellerimi cesaretlendirmek için sık sık gülümseyip selam veririm. Bu durum, çalışanların söylediği her şeye katıldığım anlamına gelmez. Ama çalışanlarla iyi ilişkiler kurmak iyi bir takım çalışmasını oluşturacağını bilirim.

Özellikle endişeler veya iyi gitmediğini düşündüğüm işler hakkında sürekli olarak daha doğrudan olmaya çalışıyorum. Net bir büyük resim anlatımına sahip olmaya ve işin arkasındaki anlamı ve bunun heyecan verici yanını konuşabilmeye çok değer veririm.

Ekip içinde güveninizi ne kazanır ve ne kaybeder?


( Ben olsaydım deneyimlerim doğrultusunda bu soruya böyle cevaplardım )

Güvenimi kazanmanın en kolay yolu, yüksek kaliteli sonuçlar elde etmeyi önemsemek ve iyi gittiğini düşündüğüm şeyler konusunda şeffaf olmaktır.

Kendini bilen, sürekli öğrenmeye çalışan, zorluklarını ve gelişim alanlarını kabul eden birisiyimdir.

Ayrıca, ister bir ekip çalışması, ister bir proje teklifi veya kendi davranışlarım hakkında olsun, başkalarından geri bildirim istemek için her yolu göze alan ve bunu geliştirmek için kullanan ve geri bildirime önem veren bir kişiliğim vardır.

Güvenimi arttıran başka bir şey de bir soruna aşırı derecede sahip çıkmamdır. Birisi sadece bir sorunu belirlemek için değil, doğru insanları ve süreçleri çözmek için bir araya getirmek benim çalışma yöntemimdir.

Ekip ve çalışanlar içinde bazı insanların zorlukların üstesinden gelmek için ellerindeki tüm kaynakları kullanmalarına bayılıyorum. Bende o kişilikte birisiyim zorlukların üstesinden gelmek için bütün kaynaklarımı iyi kullanmaya çalışırım.

Taahhütlerde bulunan ve onlara bağlı kalan insanları takdir ederim. Makul olarak yapılabileceklerimden daha fazlasını taahhüt etme eğiliminde olan aşırı iyimser bir karakterim vardır.

Büyük hayaller kuran, iyimserliğe meyleden ve bu iyimserliği eyleme geçirilebilir planlara dönüştürmeyi başaranlarla kolayca güven inşa ederim.


Güçlü yanlarınız nelerdir?


( Ben olsaydım deneyimlerim doğrultusunda bu soruya böyle cevaplardım )

İş yerinde güçlü ilişkiler kurmayı severim; Çoğu kişiyle iyi geçinirim ve şirket genelindeki birçok liderle veya çalışanlarla güçlü bir güvenilirlik ve güven ortamı oluştururum. Yeni insanlarla tanışmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek beni heyecanlandırır.

Sakin ve iyimser kalabiliyorum; Aşırı duygusallaşmam ve dengede kalma konusunda iyi bir iş çıkarırım. Herkeste ve her durumda iyiyi aramayı seviyorum ve bunu böyle düşünerek çalışma arkadaşlarımla, her zaman bu düşünceyle harika şeyler yapabileceğime inanırım. Bu, beni projeler geliştirmemde, krizlerle başa çıkmamda ve işimi yapmamda bu iyimserlik duygusu beni etkili kılıyor.

Uzun vadeli odak noktalarım var; İnsanlara, süreçlere ve stratejiye öncelik vermek söz konusu olduğunda uzun vadeli düşünüyorum. Genel olarak gelecekte bir şeylerin nerede olmasını istediğime dair net bir vizyona ve oraya nasıl ulaşabileceğime dair birçok fikrim var.


Büyüme ve gelişim alanlarınız nelerdir?


( Ben olsaydım deneyimlerim doğrultusunda bu soruya böyle cevaplardım )

İletişimde doğrudanlık ve basitlik ararım; Kendimi ifade etmek istediklerim ile başkalarının duydukları arasındaki boşluğu kapatmaya çalışıyorum. Karmaşık konuları hızlı bir şekilde çözmek ve onları ilkeli işlere dönüştürmekte daha iyi olmak istiyorum.

Yürütme ve takip etme konularında; Yeni fikirler konusunda hiçbir eksiğim yok ama bunun yerine odaklanmam gereken şey daha sıkı yürütme, özellikle gayretli ve hızlı takip olduğunu düşünüyorum.

İşleri önceliklendirmek : Belirli projeler söz konusu olduğunda iyi önceliklendirme yapmak için güvenilir araçlara sahip olmama rağmen, hala daha yüksek düzeyde daha iyi önceliklendirme sistemleri bulmaya çalışıyorum. İşler en iyi şekilde nasıl dengelenir, belirli işler nasıl yapılır, öğrenilir, düşünme ve buluşma noktasında sorunların çözülebileceği düşüncesinde olan birisiyim.

Genişleyen bilgi alanlarım var : Daha iyi anlamak istediğim çok şey var. Özellikle sosyal yaşamımda yatırım, eğitim, sosyal adalet, ekonomi, finans dahil birçok alanda kendimi acemi gibi hissediyorum; listem uzayıp gidiyor galiba : )) Bu konularla ilgili kendimi geliştirmeye çalışıyorum.


Bir aday olarak bu soruları sizde kendi kendinize sorup iş görüşmelerine kendinizi hazırlayabilirsiniz.


Seni farklı kılan aynı zamanda seni süper yapan şeydir.


Adaylar, size önerim bu soruları bir örnek niteliğinde değerlendirmeniz ve cevapları iş görüşmelerinde doğal kendiniz gibi, iş yaşamınızdaki deneyimlerinizle cevaplamanızdır. Böylelikle iş görüşmesi sürecinizi daha doğru ve olumlu bir süreç olarak geçirebilirsiniz.





bottom of page