top of page

DOĞRU ADAY NASIL SEÇİLMELİ VE ÇALIŞAN AİDİYETİ NASIL KAZANDIRILIR

Güncelleme tarihi: 22 Ağu 2023

“İNSAN KAYNAKLARINDA İŞİN GEREKLERİNİ SAĞLAYABİLECEK DOĞRU ADAY NASIL SEÇİLMELİ VE ÇALIŞANLARIN AİDİYET DUYGULARI NASIL ARTTIRILMALI”





İşe alım süreçlerinde pozisyondan beklenilen teknik ve davranışsal yeterlilikleri iyi değendirmek için insan kaynakları uzmanları bazı yöntemlere ihtiyaç duymaktadır.

Adayı,değerlendirme de objektif olmak esas olduğundan birden fazla değerlendirme sürecini kullanarak ilerlemek insan kaynakları uzmanlarına yardımcı olacağını düşünüyorum.

Pozisyonun gereklerine göre,telefon mülakatları,yetenek testleri,psikoteknik testler,kişilik anketleri,yetkinlik bazlı bazı mülakatlar,değerlendirme merkezli uygulamalardan yararlanarak ve farklı değerlendirme araçları kullanarak adayları seçerek değerlendirmek uzmanların işini kolaylaştıracaktır.


İşe alınacak adayların iş görüşmelerini profesyonelce yapmak ilerideki durumları ve iş yerinin verimliliğini arttırmanın birinci basamağını oluşturmaktadır.


Bu sebepten iş veren firmaların insan kaynakları bölümleri işe alım süreçlerine önem vermektedirler.


Günümüz iş dünyasında bilgi ve beceri setleri sürekli değişiyor.Global bir bakış açısına sahip olmak insan kaynaklarının olmazsa olmaz özelliklerinden birisi olması gerekmektedir.İnsan kaynakları uzmanlarının en önemli görevi doğru yetenekleri seçip çalıştıkları kuruma çekmek ve çektikleri adayları elde tutacak stratejiler geliştirmektir.

Şirketlerin insan kaynakları departmanlarını her zaman dinamik tutması ve sektördeki yeniliklerin de takip edilmesi sağlanmalıdır.Tabi ki bu departmanın görevi sadece işe alım süreciyle ilgilenmek değildir.İşe alınan kişilerin gelişiminin sağlanması,performans değerlendirmelerinin yapılması gibi konularla ilgilenmesi bu süreçlerin takip edilmesi gerekmektedir. İk departmanlarının çalışanların gelişimi ve performans değerlendirmeleri konularını ikinci bolümümüz de daha detaylı bir şekilde ayrı bir bölüm olarak değineceğiz.


İnsan kaynakları departmanlarının bu yazımızdaki en önemli konuları şirket çalışanlarının işe alımından sonra aidiyet duyguları nasıl arttırmalıdır? Bu aidiyet duygusu nasıl gelişmektedir?

Mutlu bir çalışan demek aynı zamanda iş yerinizin verimliliğinin artması demektir.

Şirketlerin klasik yöntemleri çalışanların görevlerini yerine getirmesi için belirli bir ücret ödemesi ve işin gereklerini yerine getirmesi için çalışandan performans beklemeleridir.Bu her iş yerinde böyledir.Ancak,günümüzde verimlilik ve çalışandan beklentiler maalesef sadece bu şekilde gerçekleşmemektedir.Bu yazımızda değinmek istediğimiz ana konuda insan kaynakları departmanlarının çalışanlarla köprü görevi görerek çalışanların sadece maddiyat olarak görmekten çıkartarak,çalışan kişilerin öz güvenlerinin artması için olanak sağlamalarını ve bu çalışanların kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar yaratmaları gerekmektedir. Mesela,bu fırsatlar neler olmalıdır ? Çalışanlarınızın öz güvenli ve şirket aidiyet duygularının artmasını istiyorsanız. Bu kişilerin fikirlerine saygı göstermelisiniz ve şirket değerleriniz doğrultusunda bu fikirleri hayata geçirilmesine yardımcı olmalısınız.Ödül yöntemiyle de fikirlerinin değerli olduklarını çalışanlara hissetirilmelidir. Şirket çalışanları bu gösterilen değer karşısında çalıştıkları kurumları sadece para kazanılan bir kurum olmak düşüncesinden çıkartarak iş yerini sanki kendi işi gibi benimseyerek çalışarak şirketine karşı daha verimli ve önemseyerek çalışmaya devam edeceklerdir.Bu doğrultuda insan kaynakları departmanlarının en önemli görevlerinden biri de mutlu çalışanların devamlılığını sağlamak olmalıdır.Kısaca, yazımızı özetlemek gerekirse şirketlerin değer kazanması ve çalışan verimliliğinin artmasını sağlamak için ik departmanlarının önemine ve süreç içerisindeki bahsetmiş olduğumuz konuları iyi takip etmeleri gerekmektedir.Bu durumu şöyle düşünebiliriz.Mutlu çalışanlar,mutlu müşterileri getirecektir.Mutlu müşterilerde şirketlere kazanç ve prestij getireceklerdir.

İnsan kaynakları bölümü şirketlerin insan vücudundaki kalbi gibidir.Kalp iyi çalışırsa vücut da iyi çalışır.


Şirketlerin en değerli bölümlerinden biri olan ik departmanlarının çalışma prensiplerine değinerek günümüz iş dünyasında şirketlerin başarı yolunda bu departmaların çalışma prensiplerini kısaca anlatmak ve bazı püf noktalarından bahsederek bu yazımızda ik departmanlarının önemini vurgulamak istedik.

bottom of page